Fijn vakantie vieren in een mooi gebied!
 
#

Sint-Jansklooster (en omgeving)

Sint-jansklooster ontleent haar naam aan het er vroeger gelegen klooster van Sint Jan. De laatste resten van dit klooster, de muur, zijn nog te bezichtigen in het dorp zelf. Ook ligt dit dorp in het schitterende natuurgebied ''De wieden'' met haar twee meren 'De Beulaker' en 'De Belterwiede'. Heerlijk voor de vissers, de watersporters en de natuurliefhebbers!

Er is veel te bezichtigen in 'De Kop van Overijssel'. Zo zijn er drie natuurgebieden die zich in de directe omgeving bevinden. Bij 'De Wieden', 'De Weeribben' en 'Het Voorsterbos' kunt u volop genieten van alles wat de natuur u te bieden heeft:


De Wieden 

De Wieden is een gebied met meren, verassende kolkjes, langzaam dichtgroeiende sloten, rietlanden en geheimzinnige moerasbossen. Een avontuurlijk gebied om actief allerlei dingen te ontdekken, maar ook een gebied met rustige plekken om stil te genieten. In het bezoekerscentrum (op loopafstand) vindt u alle informatie over excursies, wandelroutes en andere activiteiten. 

De Weeribben 

De Weerribben kreeg in 1992 van Het Rijk de definitieve aanwijzing tot nationaal park. Het gebied van ongeveer 35 vierkante kilometer is grotendeels eigendom van Staatsbosbeheer. Bezoekers kunnen kennismaken van dit natuurgebied d.m.v. bijvoorbeeld boottochten maar er vooral veel van genieten. Zeker een bezoekje waard dus!

Het Voorsterbos

Dit jonge bos is ongeveer 70 jaar oud. Na de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942, hiervoor was er alleen maar water, werd vanaf 1944 dit natuurgebied aangelegd. Maar dit is niet te merken. De natuur in dit gebied heeft zich namelijk in die 60 jaar uitgemond tot een prachtig omgeving! Verder zijn er in de omgeving tal van karakteristieke dorpjes te bezichtigen zoals: Giethoorn, Dwarsgracht, Urk, Vollenhove, Staphorst etc.Andere bezichtingen: Watertoren en de EcoWaterLiner

Dit zijn nieuwe bezichtigingen in Sint-Jansklooster! De Watertoren is gerestaureerd en nu is er de gelegenheid om als bezoeker Sint-Jansklooster vanaf het hoogste punt te bekijken!
Vanaf Bezoekerscentrum De Wieden wandel of fiets je naar de Watertoren. In de toren voert een spektakel van trappen met in totaal 207 treden je door een 24 meter hoge ruimte, ondertussen is er gelegenheid om uit te rusten. Bovenin het oude waterreservoir kijk je via vier grote vensters uit over De Wieden. De watertoren is elke zaterdag geopend.
Ook is er de EcoWaterLiner. De EcoWaterLiner heeft twee boten die een aantal dagen per week varen (met een paar weken uitgezonderd) van Giethoorn en Blokzijl naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster en weer terug. De ultieme gelegenheid om uw wandeling of fietstocht samen te voegen met een fijne vaartocht. Voor meer informatie zie www.ecowaterliner.nl*Bron voor enkele foto's  https://www.natuurmonumenten.nl/monumenten/watertoren-van-sint-jansklooster 


Daarnaast zijn de kerken op loopafstand!